Trikotnik žalosti

Triangle of Sadness

Zvrst:komična drama
Leto:2022
Država:Švedska, VB, Francija, Nemčija, Turčija
Dolžina:147 min
Igrajo:Harris Dickinson (Carl), Charlbi Dean (Yaya), Dolly De Leon (Abigail), Woody Harrelson (kapitan), Zlatko Burić (Dimitry), Iris Berben (Therese), Vicki Berlin (Paula
Režija:Ruben Östlund
Scenarij:Ruben Östlund
Distribucija:Demiurg
IMDb

Na sporedu:

    sre, 7. dec ob 19:00

Brezkompromisna satira, v kateri Ruben Östlund razgali plehkost modnega sveta ter odpre prostor obračunu med kapitalizmom in komunizmom. Zlata palma filmskega festivala v Cannesu.

Carl in Yaya sta manekena, ki poskušata uspeti v svetu mode, obenem pa raziskujeta meje partnerskega razmerja. Mladi par povabijo na luksuzno križarjenje z obilico superbogatih gostov, med katerimi so ruski oligarh, britanska trgovca z orožjem in kapitan ladje s socialističnimi idejami. Na začetku je vse vredno objave na Instagramu. A ladjo kmalu ujame nevihta, potniki pa dobijo morsko bolezen, in to prav med kapitanovo večerjo s sedmimi hodi. Klavrn konec križarjenja na glavo obrne tudi nekdaj neomajno razredno hierarhijo.

»Trikotnik žalosti (oz. izrazne linije, op. prev.) je izraz, ki se uporablja v lepotni industriji. Prijateljica je na zabavi sedela poleg plastičnega kirurga, ki je po hitrem ogledu njenega obraza dejal: 'Oh, precej poglobljen trikotnik žalosti imate ..., ampak z botoksom ga lahko zgladim v petnajstih minutah.' Govoril je o izrazni gubi med obrvmi. V švedščini jo imenujemo 'tegobna gubica', saj nakazuje, da ste se v življenju spoprijemali s težavami. Zdelo se mi je, da izraz veliko pove o obsedenosti našega časa z videzom in dejstvu, da je v nekaterih pogledih dobro notranje počutje drugotnega pomena.« (Ruben Östlund)