Moj zločin

Mon crime

Zvrst:komedija
Leto:2023
Država:Francija
Dolžina:102 min
Igrajo:Nadia Tereszkiewicz, Rebecca Marder, Isabelle Huppert, Fabrice Luchini, Dany Boon, André Dussollier
Režija:François Ozon
Scenarij:François Ozon, Philippe Piazzo, Georges Berr
Distribucija:Fivia
IMDb

Na sporedu:

    pet, 19. jul ob 19:30
    ned, 28. jul ob 19:30

François Ozon se po 8 ženskah in Gospodinji vrača s še eno duhovito komedijo o ženskah in slavi, postavljeno v glamurozni Pariz tridesetih let prejšnjega stoletja.

 

V Parizu tridesetih let lepo Madeleine, igralko brez denarja in talenta, obtožijo umora slavnega producenta. Toda ob pomoči mlade in brezposelne odvetnice Pauline jo oprostijo, češ da je šlo za samoobrambo. Madeleine začne novo življenje, polno slave in uspehov – dokler ne pride na dan resnica …

 

Film se mi je od nekdaj zdel umetnost laži par excellence – in že dolgo sem si želel povedati zgodbo o lažnem zločincu ali zločinki. Ko sem odkril igro Georgesa Berra in Louisa Verneuila, eno največjih uspešnic leta 1934, sem takoj vedel, da sem našel odlično izhodišče. Ohranil sem zgodovinski in politični kontekst tridesetih let, a zgodbo svobodno prilagodil, da bi odražala sodobna vprašanja o moči in nadzoru v odnosih med moškimi in ženskami. Poigral sem se tudi z vzporednicami med gledališčem in pravosodnim sistemom. Moj zločin lahko razumemo kot zadnji del trilogije, ki vključuje še 8 žensk in Gospodinjo. Vsi trije s humorjem in glamurjem raziskujejo položaj žensk.« (François Ozon)