Izgubljene iluzije

Illusions perdues

Zvrst:romantična komična drama
Leto:2021
Država:Francija / Belgija
Dolžina:149 min
Igrajo:Benjamin Voisin, Cécile de France, Vincent Lacoste
Režija:Xavier Giannoli
Scenarij:Xavier Giannoli po romanu Honoréja de Balzaca
Distribucija:Fivia
IMDb

Na sporedu:

    sre, 7. jun ob 19:30

Vizualno razkošna, duhovita in presenetljivo aktualna priredba enega največjih romanov Honoréja de Balzaca nas spomni, da »lažne novice«, »trolanje« in »sponzorirane vsebine« še zdaleč niso nova iznajdba. Veliki zmagovalec letošnje podelitve cezarjev.

 

Francija, 19. stoletje. Mladi, še ne uveljavljeni pesnik Lucien živi v podeželskem mestecu Angoul?me. Podnevi dela v tiskarni, ob večerih pa piše pesmi in ljubimka z aristokratinjo Louise. Ko se po mestu o njiju razširijo zlobne govorce, skupaj pobegneta v Pariz, kjer pa Louise svojega mladega ljubimca kmalu zapusti. Prepuščen samemu sebi Lucien začne spoznavati zakulisje velemesta, ki ga poganjata sla po dobičku in brezsramna hinavščina v časopisnih medijih, ki v tistem času pridobivajo vedno večjo moč in vpliv.

 

Festivali in nagrade:

Goya 2023 (nominacija za najboljši evropski film), CinEuphoria 2023, nagrada Lumiere 2022 (najboljši scenarij in še štiri nominacije), nagrada cezarr 2022 (najboljša stranska vloga in še štiri nominacije), Benetke 2021 (nominacija za najboljši film).